Doguhan Karacaer

Ik heb mijn loopbaan altijd in de sportwereld doorgebracht als LO docent en voetbalcoach/scout. Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het geven van voetbaltraining, en ik heb me in de loop der jaren gespecialiseerd tot een UEFA A-gekwalificeerde coach. Momenteel werk ik ook parttime als Hoofd Jeugdscout bij Almere City FC.

Wat zijn jouw beweegredenen geweest om voor het speciaal onderwijs te kiezen?

Mijn beweegredenen om te kiezen voor het speciaal/praktijkonderwijs zijn verschillend. 

Ik ervaar het als buitengewoon uitdagend om met leerlingen te werken die dit specifieke profiel hebben. Daarnaast hecht ik er veel waarde aan om voor hen een rolmodel te zijn en hen te laten zien dat zij een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Bovendien zijn de klassen kleiner, wat de mogelijkheid biedt om individuele aandacht aan de leerlingen te schenken. Het opbouwen van goede relaties met de kinderen is voor mij van groot belang om hen effectief te kunnen onderwijzen.

Hoe ben je bij Stichting Kolom terechtgekomen?

Ik ben bij Stichting Kolom terechtgekomen nadat ik voorheen bij ROCvA in Hilversum werkte. Ik realiseerde me dat deze locatie voor mij enigszins onpraktisch was, en daarom besloot ik verder te zoeken naar nieuwe kansen. Toen ik de vacature van Stichting Kolom op LinkedIn tegenkwam, heb ik snel gereageerd nadat ik had gecontroleerd of de positie bij mij zou passen.

Het opbouwen van goede relaties met de kinderen is voor mij van groot belang om hen effectief te kunnen onderwijzen

Doguhan werkt sinds 2022 als Docent Lichamelijke Opvoeding (LO) op Praktijkcollege De Atlant

Hoe vind je het tot nu toe bij Kolom?

Tot nu toe heb ik een buitengewoon positieve ervaring bij Stichting Kolom. Ik voel me op mijn gemak en heb een goede band met zowel mijn collega’s als de leerlingen. Bovendien zijn de faciliteiten voor de leerlingen uitstekend, en er worden veel activiteiten georganiseerd waar de leerlingen van genieten. Al deze factoren dragen bij aan mijn plezierige ervaring bij de organisatie.

Als Docent Lichamelijke Opvoeding heb je een sportieve blik op het onderwijs, wat draag jij persoonlijk bij aan deze functie?

In mijn rol als Docent Lichamelijke Opvoeding vind ik het cruciaal om de leerlingen actief en betrokken te houden. Ik bied een breed scala aan leuke oefeningen aan op verschillende niveaus, zodat iedereen op een plezierige manier kan deelnemen aan lichaamsbeweging. Daarnaast stimuleer ik de leerlingen om ook buiten de school te blijven bewegen, bijvoorbeeld door deel te nemen bij sportverenigingen. Dit bevordert niet alleen een gezonde levensstijl, maar draagt ook bij aan hun maatschappelijke ontwikkeling.


Wat biedt Stichting Kolom jou?

Stichting Kolom biedt mij de kans om mijn ideeën en initiatieven te realiseren. Bijvoorbeeld, ik heb voorgesteld om te werken met een interactief systeem (LÜ-systeem) waarbij leerlingen door gamificatie worden gestimuleerd om te bewegen. De leerlingen zijn enthousiast over dit systeem, en het blijkt ook aantrekkelijk te zijn voor degenen die moeite hebben met bewegen. De school heeft mijn voorstel goedgekeurd, en nu hebben we dit systeem op onze locatie. Daarnaast biedt Stichting Kolom mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling, inclusief diverse cursussen en ondersteuning.

Welke eigenschappen zijn volgens jou noodzakelijk om in het onderwijs te werken?

Volgens mij zijn bepaalde eigenschappen cruciaal om te werken in het onderwijs. Het opbouwen van een goede relatie met de leerlingen staat bovenaan mijn lijst. Daarnaast is het bieden van duidelijke structuur essentieel, zodat de leerlingen weten wat ze kunnen verwachten. Een vleugje humor kan ook positieve invloed hebben op de leerlingen.

Waar moest je het meeste aan wennen?

Hetgeen waar ik het meest aan moest wennen, is dat de kinderen, ondanks alle inspanningen, soms erg levendig en druk kunnen zijn. Maar aan de andere kant, dit maakt het juist weer uitdagend, en ik geef de voorkeur aan uitdagingen boven een gemakkelijke situatie. Ik beschouw speciaal/praktijkonderwijs lesgeven op Champions League niveau voor mij als leraar. Het lesgeven aan deze leerlingen stelt me in staat om makkelijker met allerlei soorten groepen om te gaan.

Enthousiast geworden?

Ben jij enthousiast na het lezen van Doguhan zijn verhaal en wil je zelf ook graag aan de slag bij Stichting Kolom? Ontdek onze vacatures of kom eens langs bij een van onze scholen. Je kunt ook je (open) sollicitatie online versturen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.