Jos Looman is leerkracht bij VSO Alphons Laudy, een school voor ZMLK (zeer moeilijk lerende kinderen). 

Verbonden met de speciale kinderen
Door mijn werk merkte ik na verloop van tijd dat ik verbonden was geraakt met de speciale kinderen. Ik hou van de kinderen met uitzonderlijk gedrag, kinderen die een apart beroep op je doen. Bij wie ik me moet afvragen: wat ís dit met jou, wat héb jij, ik wil doorvorsen wat er is en dan kijken wat kan ik doen. 

Aansluiten bij en activeren van sterke kanten

De aanpak en het aanbod in een IBL-groep (Intensief te Begeleiden Leerlingen) doen we vanuit “empowerment”. Dit betekent aansluiten bij en activeren van de sterke kanten van kinderen. Feedback en beloningssystemen zijn essentiële instrumenten bij deze aanpak. Als je hun ontwikkeling volgt blijkt in de puberteit, als de persoonlijkheid zich meer openbaart en de eigenheid van het kind meer duidelijk wordt, dat ze absoluut een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt met name op sociaal-emotioneel gebied. Het is ‘intensief’ maar we behalen goede resultaten: verschillende leerlingen konden zelfs doorstromen naar een reguliere groep. 

Het allerbelangrijkste is dat we alle kinderen willen leren zelfredzaam te zijn om later zo zelfstandig mogelijk te functioneren.  De basis van waaruit wij werken is werken met je eigen mogelijkheden en je beperkingen.

Minstens zo leuke aspecten van mijn werk zijn het samenwerken en afstemmen met de leerkrachten, ouders, instanties en andere scholen.