Cheryll Burgos, leerkracht Praktijkcollege De Dreef

Nadat ik mijn opleiding commerciële economie had afgerond bleef ik toch benieuwd naar het werken in het onderwijs. Ik heb toen een switch gemaakt en heb een verkorte deeltijd op de IPABO gedaan. In mijn laatste half jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik SBO De Hasselbraam binnen gelopen om een stageplek te zoeken. Op dat moment had ik ook belang bij meer informatie over kinderen met speciale behoeften, omdat ik een zusje heb die destijds zou starten in het SBO.
Zij heeft het syndroom van Down en om haar en onze familie bij te staan leek dit ook een mooie kans. Ook tijdens mijn master SEN ben ik zoveel wijzer geworden en heb ik veel informatie kunnen omzetten in acties in de praktijk.

Het werken in het SBO was en is altijd interessant. Elke dag is anders en je blijft ontwikkelen, zoeken naar passende oplossingen voor zowel de leerling als de leerkracht.

De overstap van SBO naar PrO was spontaan. Na 9 jaar in het SBO had ik wat meer behoefte om me van mijn creatieve kant te laten zien. Ik heb Tom Pijpers, de directeur, opgebeld en gevraagd of ik mocht komen snuffelen op Praktijkcollege De Dreef
De volgende dag hadden wij een gesprek en ik was verkocht. Ik moest ervoor zorgen dat wij een lange toekomst tegemoet zouden gaan. Nu 8 maanden later voel ik mij nog als een vis in zeer goed water….

Ik geef een module Verzorging, waarbij ik mijn leerlingen motiveer met praktijkvoorbeelden. We werken naar hun certificaten toe voor huishoudelijk hulp in de kinderopvang. Twee dagen ben ik vervangend Advisor in twee groepen. Daar begeleid ik de leerlingen in hun studieproces en houd ik motiverende gesprekken.

De leerling-populatie spreekt mij erg aan omdat er een bonte verzameling aan culturen is op De Dreef. Ik probeer er zoveel mogelijk van mee te krijgen ( inclusief de taal en gerechten). Het lastige aan de populatie vind ik dat het soms erg dichtbij komt. Ik zie mijzelf terug in veel leerlingen en dan betrap ik mezelf op een soort moedergedrag en te beschermend optreed. Terwijl de kinderen ook hun eigen fouten moeten maken en dan samen terug en vooruit moeten kijken met een Advisor die ze verder helpt.

Ik hou van humor en probeer ook in mijn werk altijd de zonnige kant op te zoeken en dat zoveel mogelijk te verspreiden. Dat lukt me meestal wel en als het niet lukt heb ik ook een indrukwekkende harde kant die net zoveel indruk maakt… maar die troefkaart hoef ik niet vaak te spelen.

Ik val met mijn neus in de boter: net op De Dreef en nu al het predicaat excellent, zou het door mij komen? Ik denk het niet maar ik ben er zeker van dat ik net als mijn hardwerkende collega’s er wel voor zal zorgen dat we excellent blijven, want dat is ook een uitdaging die ik graag aanga!